Case: Yhden kerroksen väkeä

Ravintola-alan ammattilaiset Isa Turpeinen ja Niko Haikarainen istuvat uuden kotinsa valoisassa keittiössä ja ihmettelevät, miten paljon muutamassa kuukaudessa onkaan tapahtunut. Kun 50-luvulla rakennetussa rintamamiestalossa sitten järjestettiin ensimmäinen näyttö, olivat Niko ja Isa tikkana paikalla.

– Talon sijainti on loistava, se on hyvässä kunnossa ja hintapyyntökin oli kohtuullinen,he kertovat.

Kymenlaakson Osuuspankin Kouvolan konttorista Isa ja Niko saivat suullisen lupauksen lainasta jo ”tunnustelukäynnillä”. Samalla he päättivät vaihtaa pankkia.

– Meidän asiaamme paneuduttiin tosi perusteellisesti. Korkokatot, vakuudet ja vakuutukset selitettiin tarkkaan, sillä olimmehan asunnonostajina ensikertalaisia, kertoo Isa.

Kymenlaakson Osuuspankista Isa ja Niko saivat tarvitsemansa asuntolainan ja hieman ylimääräistäkin remonttia varten. Lainan takaisinmaksuajaksi sovittiin 25 vuotta, ja kerran kuukaudessa maksettava lyhennys hoituu lähes samalla summalla, mikä Isalta ja Nikolta aikaisemmin meni vuokraan. Isan ja Nikon asuntolainan korko sidottiin 12 kuukauden euriboriin. Korkokattoa he eivät ottaneet.

– Korot tuskin enää laskevat. Pitää seurata rahamarkkinoiden kehitystä ja ottaa korkokatto myöhemmin, jos se vaikuttaa tarpeelliselta, miettii Niko.Pankin vaihtamisen yhteydessä Isa ja Niko keskittivät kaikki vakuutuksensa OP-Pohjola-ryhmään, sillä asioinnin keskittäminen tuottaa rahanarvoisia hyötyjä.

– Talolle, irtaimistolle ja autolle on vakuutukset ja meille itsellemme henkivakuutus pariturvana, luettelee Isa.

 

Case: Omat vakuutukset kuntoon

Pohjolan henkilövakuutukset uudistuivat keväällä ja uusi vakuutus helpottaa hoitoon pääsyä. Vihtiläinen kolmen lapsen äiti Päivi Päärni teki Pohjolan uuteen henkilövakuutukseen kuuluvan Elämänsä kuntotestin. Testi sai hänet pohtimaan oman perheensä vakuutustarpeita.

– Olen hoitovapaalla, eikä minulla siten ole työterveyshuoltoa. Kunnallinen terveydenhoito ei aina toimi niin hyvin kuin toivoisin. Monesti suuntaammekin yksityiselle puolelle. Testiä tehdessäni mietin, että olisi todella hienoa, jos sairastuessani voisin käyttää lastenhoito- ja siivouspalveluja. Myös lääkärin tilaamisesta kotiin olisi ajoittain suuri apu.

Pohdin perheemme vakuutusasioita aika ajoin ja uusi vakuutus on hyvä asia moneen lähtöön.

Meillä on ollut hoitokuluvakuutus kaikille kolmelle lapsellemme, ja se on ollut todella tarpeellinen", Päivi sanoo.

– Pohjolan uuden hoitokuluvakuutuksen voi ottaa vauvasta vaariin – kunkin elämäntilanteen hoitotarpeet yksilöllisesti huomioiden. Vakuutus tarjoaa mahdollisuuden kattavaan hoitoon, hoidon paikasta riippumatta. Se kattaa myös aiempaa paremmin erilaisista terapioista, kuten puheterapiasta tai fysioterapiasta, aiheutuvat kulut. Uusi henkilövakuutus on kaikkien alle 85-vuotiaiden saatavilla oleva vakuutus, jonka sisällön voi pitkälti itse räätälöidä haluamakseen. Parhaillaan vakuutus kattaa kulut jopa 100-vuotiaaksi saakka, projektipäällikkö Harri Nieminen OP-Pohjola-ryhmästä kertoo.

 

Case: Elämää linnan kupeessa

Vapaaherrana vuoden päivät elänyt Heimo Toiviainen on ehtinyt ulkomaankomennuksen jälkeen laittamaan lattioita ja seinäpintoja uuteen kuosiin. Myös mökillä Uukuniemellä ehtii piipahtamaan useammin kunnostustöissä ja metsänhoitoharrastuksellekin jää aikaa.

- Elämässä on tehty sellaisia valintoja, että pääsee jossain vaiheessa vähän helpommalla, hän toteaa. Aikanaan on panostettu työelämän kuvioihin ja kehittämiseen, tehty hieman talletuksia ja maksettu vapaaehtoisia eläkevakuutuksia, hän toteaa.

Nykyinen elämänmuoto on muodostunut monien vuosien varrella tehtyjen valintojen seurauksena. Yhteistyö Osuuspankin kanssa alkoi jo vuonna 1976 ensimmäisen oman asunnon hankinnan yhteydessä, sillä pankki oli Savonlinnassa ainoa, joka oli tuolloin valmis antamaan pienen asuntolainan.

- Lainansaantimahdollisuudet ja pankkitoiminta ovat todella muuttuneet noista päivistä, Heimo nauraa. Anna on hänkin ollut Osuuspankin asiakkaana 1990-luvulta asti. Molemmat ovat olleet tyytyväisiä pankkinsa palveluihin. Tutun henkilökunnan kanssa on ollut helppo hoitaa niin laina- kuin muitakin asioita.

Molemmat ovat tehneet myös vapaaehtoisen eläkejärjestelynsä Osuuspankin kautta. Private-asiakkaana Heimo saa pankilta tasaisin väliajoin vinkkejä sijoitusasioihin, joita hän soveltaa itse käytäntöön.

- Paljon on kiinni omasta aktiivisuudesta ja siitä, kuinka paljon pankilta saatua tietoa ehtii käyttämään hyödyksi. Informaatiota tulee säännöllisesti ja tukea saa tarvittaessa.

Säästäminen sopii kaikille eri elämänvaiheissa ja -tilanteissa. Jokaisen kannattaa tehdä itselleen lyhyen ja pitkän tähtäimen suunnitelma ja suhteuttaa tavoitteet omaan taloudelliseen tilanteeseensa. Säästää voi joko hyvän tai pahan päivän varalle, Jan-Christian Sjelvgren OP-Pohjola-ryhmästä sanoo.