Case: Lähelle on helppo laajentua

Viron yritysystävällinen ilmapiiri vetää suomalaisyrityksiä. Atria osti Valga lihatööstus –yrityksen vuonna 2005. Vuonna 2008 tehtiin vielä kaksi yritysostoa: Wõro ja Vastse-Kuuste.

- Baltia oli markkinana kiinnostava, ja olimme päättäneet laajentua kansainvälisesti.

Laajentumisella haimme kasvua. Samaan aikaan laajenimme myös Venäjälle, kertoo Atria-konsernin toimitusjohtaja Juha Gröhn. Gröhnin mukaan laajentuminen oli tyypillinen prosessi. Aluksi Atria analysoi perinpohjaisesti paikallisen lihamarkkinan ja yhdessä tekemisestä tulevat edut.

- Markkina-analyysissa kartoitimme kilpailijat, yrityksen näkymän, virolaisten ostovoiman ja sen kehittymisen, Gröhn luettelee.

- Ja mentiin paikanpäälle. Se on sitä jalkatyötä, mitä pitää tehdä. Käydä kaupoissa, tavata ihmisiä, Gröhn sanoo.

Baltian lihamarkkinat ovat kiinnostaneet muitakin suomalaisyrityksiä. Nykyisin Viron kaksi suurinta liha-alan toimijaa on suomalaisomistuksessa.

- Atria on kakkospelaaja koko markkinalla, hyvä ja tunnettu lihatuotteiden toimittaja, mutta kilpailu on kovaa. Atrian Baltian-toimintojen johtaja Olle Horm sanoo Tallinnassa. Atria on toiseksi suurin toimija 14% markkinaosuudella.

- Yleisesti kansainvälistyminen edellyttää yrityksiltä rahoituksen, kassan- ja riskienhallinnan haasteiden ratkaisemista. Tärkeintä on kuitenkin tehdä huolelliset taustaselvitykset strategisen päätöksenteon tueksi ja valita oikeat kumppanit tukemaan käynnistettävää liiketoimintaa, yksikönpäällikkö Marko Aho Pohjolasta kertoo.

Baltiassa toimiville yritysasiakkaille Pohjola tarjoaa Cash Management -palveluita, käyttöpääoma-, leasing- ja investointien rahoitusta. Kattavat vahinkovakuutuspalvelut tarjotaan Seesam-tytäryhtiön kautta.

 

Case: Omasairaalasta saa avun nopeasti

Helsingin Pikku Huopalahdessa avannut Omasairaala tekee mitä lupaa. Tätä mieltä on laskettelureissulla solisluunsa murtanut Olli Rimpiläinen.

- Lumilautailuharrastuksessa on sattunut kaikenlaista pientä. Aikaisempiin kokemuksiini verraten Omasairaalan palvelu on ollut nopeampaa ja sujuvampaa. Täällä toimitaan minuuttiaikataululla, eikä toimenpiteisiin pääsyä ole kertaakaan tarvinnut odotella, hän sanoo.

Ollin tapaturma sattui loman viimeisenä päivänä laskettelureissulla Italiassa. Heti matkan jälkeen Olli soitti Pohjolaan ja sieltä suositeltiin hoitopaikaksi ortopedisten sairauksien ja vammojen hoitoon erikoistunutta Omasairaalaa. Hän sai lääkärille ajan tiistaiksi ja oli jo keskiviikkona leikkauspöydällä.

Paitsi että Omasairaalassa sai hoitoa nopeasti, tuli välttyneeksi kaikelta paperisodalta ja byrokratialta, jota vakuutuskorvausten erikseen hakeminen olisi vaatinut. Vakuutusyhtiön omistamassa sairaalassa hoituvat myös vakuutusasiat. Rimpiläinen antaa koko hoitokokemukselleen Omasairaalassa täydet pisteet.

- Kaiken kaikkiaan tämä on ollut paras, nopein ja helpoin sairaalakokemukseni. Jokainen käynti on hoidettu asiallisesti ja ammattitaitoisesti ajanvarauksesta lahtien.

Omasairaalassa hoidetaan paljon polvi-, olkapää-, käsi- ja rannemurtumia, venähdyksiä ja nivelsidevammoja. Leikkaaminen ei ole itsetarkoitus, vaan pyrimme löytämään jokaiseen vaivaan oikean ja tehokkaan hoidon. Nopea hoitoon pääsy lyhentää sairastamisaikaa, mikä koituu säästöksi monelle taholle. Toiminta-ajatuksemme on erilainen kuin lääkärikeskuksilla perinteisesti: se ei perustu hoidon määrään vaan lopputulokseen. Tästä hyötyvät niin potilaat, työnantajat kuin viime kädessä koko yhteiskunta, sanoo Omasairaalan ylilääkäri Markus Torkki.

 

Case: Innovatiivisia sijoitusratkaisuja

Pohjola Varainhoito on jo useiden vuosien ajan tarjonnut Suomen vanhimmalle yksityisen sektorin työeläkelaitokselle Merimieseläkekassalle erilaisia instituutiosijoittajille suunnattuja palveluita. Vuonna 2013 Merimieseläkekassa osallistui Pohjola Kiinteistösijoituksen perustamaan kiinteistörahastojen rahaston Real Estate Debt and Secondariesiin (REDSiin) ensimmäiseen merkintään. Rahaston varat sijoitetaan kansainvälisten kiinteistörahastojen jälkimarkkinaosuuksiin, kiinteistövelkarahastoihin sekä muihin kiinteistömarkkinatilannetta erityisesti hyödyntäviin sijoituskohteisiin. Rahaston sijoitusstrategian kolme tukijalkaa vastaavat hyvin nykyiseen markkinatilanteeseen, jossa taloustilanteen epävarmuus ja kiristyvä sääntely luovat osaavalle suomalaiselle sijoittajalle hyviä osto- ja rahoitusmahdollisuuksia.

- Kiinteistörahastojen rahasto on tuonut uudenlaista näkökulmaa sektorille sijoittamiseen. Toisaalta taustalla on vaikuttanut finanssisektorin tiukentunut sääntely ja sen vaikutus kiinteistösektorin rahoitukseen, mutta toisaalta myös kiinteistösektorilla meneillään oleva myllerrys on luomassa hyviä ostonpaikkoja, Merimieseläkekassan sijoitustoiminnasta vastaava johtaja Henrik Lilius kertoo.

- REDS on hyvä esimerkki Pohjolan tavasta etsiä tavanomaisten valikoiman lisäksi aitoa lisäarvoa tuovia tuotteita ja palveluita, jotain sellaista mitä me emme tekisi itse. Lisäksi Pohjolassa on korkeatasoista ammattitaitoa ja riittävän suuret resurssit tarjota monipuolisesti erilaisia palveluita luotettavasti ja uskottavasti, hän jatkaa.

Perinteikäs Merimieseläkekassa on jo 57 vuoden ajan huolehtinut suomalaisilla ulkomaanliikenteen kauppa-aluksilla ja jäänmurtajilla työskentelevien merenkulkijoiden lakisääteisestä työeläketurvasta. Eläkekassan sijoitusomaisuus on käyvin arvoin laskettuna noin 890 miljoonaa euro.